2007. június 16., szombat

A projektről

Lukács Zoltán vagyok, 22 éves székesfehérvári lakos. 2007 nyarán a Fair World projekt, Fair Trade - Méltányos Kereskedelem keretében utazom Gambiába.

A Budapesti Corvinus Egyetem Kereskedelem és Marketing szakos hallgatója vagyok. Szakmai előmenetelem szempontjából nagyon fontosnak tartom a kereskedelem más formáinak, más országokban történő megismerését.
Idén tavasszal, a PLANET Alapítvánnyal karöltve kilencen elhatároztuk, hogy elindítjuk a Fair World 2007 projektet.
Nyáron, ősszel mindegyikünk ellátogat egy fejlődő országba, mindenki a legjobb tudása szerint igyekszik bekapcsolódni a helyi munkába.

A méltányos kereskedelem, a Fair Trade a fejlődő országok lakóinak gazdasági és kulturális kizsákmányolása ellen, a természeti és szociális sokszínűség megvédésére jött létre. Olyan kereskedelemi partnerséget jelent, mely anyagi segítséget, valamint létbiztonságot nyújt a hátrányos helyzetű fejlődő országok lakóinak, közvetlenül és átláthatóan növelve a termelők jövedelmét és életszínvonalát.
Egy indiai család átlagos egyévi jövedelme 4000 forintnyi rúpia, akár tízen próbálnak ennyiből megélni egy éven át. A nagy sportszergyártó cégek üzemeiben a varrónő 2-3 centet kap egy ing megvarrásáért. Az afrikai kakaó-, kávé- és mogyorótermelők a bekerülési árnak csak töredékét kapják meg a termékeikért. A méltányos kereskedelemben résztvevő partnerek garantálják a termelőknek, hogy méltányos áron veszik át a termékeiket, legalább a bekerülési árat kifizetve. A Fair Trade-ben résztvevő áru nem kerül ki a tőzsdére, a lehető legkevesebb tulajdonosváltással a boltok polcaira kerül, így az egész folyamat könyvelhető és visszakövethető. Cél a gyermekmunka visszaszorítása, a nők jogainak elfogadtatása, az emberi munkakörülmények megteremtése.
A méltányos kereskedelmen keresztül visszajutó pénz egy részéből a termelőknek fejlesztésekbe kell beruházniuk, így épült már több kórház, iskola.

Mindenki olyan feladatot vállalt, amihez a legjobban ért. Úticéljaink Kenya, Gambia, Uganda, Ghána, Srí Lanka, India, Mexikó.

Az önkéntes kiküldetésem célja: a gambiai Kerewan városában IT teacherként fogok informatikát, hardver-szoftver ismereteket tanítani. Weblapot szerkesztek, alapfokon programozási nyelveket oktatok. Segítek összefogni a fogadó szervezet munkáját, pályázatokat írunk, partnereket keresünk.
Utam középtávú célja a gambiai - magyar kereskedelem fejlesztése, valamint az ország mezőgazdaságát és gazdaságát tanulmányozva egy mintagazdaság létrehozásának a feltételeinek megteremtése.
Küldetésemnek tekintem a fogadó szervezet tevékenységében való részvételt, tudásomat felhasználva szeretném könnyebbé, hatékonyabbá tenni a munkájukat.
A közeljövőben kerül megrendezésre az első gambiai-magyar szemináriumi találkozó, szeretnék hatékonyan és tevékenyen résztvenni a szervezésben, lebonyolításban.

A kinttartózkodás időtartama: 2007. június 23. - 2007. szeptember 12.
Amennyiben sikerül megteremteni a közös munka kereteit és gyümölcsöző lesz a kapcsolatunk, a későbbiekben szeretnék hosszabb időre is kiutazni.

Célunk a hazatérés után egy könyvben és egy filmben összefoglalni a kint tapasztaltakat. Úgy tudom, hogy világelső a kezdeményezésünk, még senki sem készített ilyen összeállítást, amiben egy időben, a világ 9 különböző pontján működő, de mégis hasonló és ugyanolyan célból működő szervezetek életét hasonlítják össze.
Áprilisban részt vettünk egy szemináriumon Athénban, itt nemzetközi kapcsolatokat szereztünk és beszámoltunk a projektről.

A Gambiában készített fotók felhasználásával élményeimet, tapasztalataimat írásos formában is szeretném megörökíteni.
Keveseknek adatik meg, hogy eljussanak egy ilyen csodálatos országba, így szeretném majd egy kiállítás-sorozat keretében bemutatni az ott készült képeimet, írásaimat.
Úgy hiszem, hogy a legjobb tudásunk szerint segítenünk kell azok munkáját, életét, akiknek kevesebb jutott a lehetőségekből.

A szállást, ellátást a helyiek biztosítják, nekem kell előteremtenem a repülőjegy, vízum, oltások és a biztosítás költségeit.

Az út tervezett költségvetése:

Repülőjegy, illeték: 210000 Ft
Biztosítás: 41000 Ft
Vízum: 10000 Ft
Oltások: 25000 Ft
Szükséges gyógyszerek: 30000 Ft
Ivóvíz, napi szükségletek: 80000 Ft
A klímához illő ruházat: 35000 Ft
Fényképezőgép: 65000 Ft
Összesen: 496000 Ft



Lukács Zoltán
Budapesti Corvinus Egyetem
Kereskedelem és Marketing szak
lukacs.zoltan@kermark.hu

Nincsenek megjegyzések: